Mincookies

Etisk minede krystaller
16. februar 2020 Skrevet af Anna Nordica © COPYRIGHT OG OPHAVSRET – TEKST OG BILLEDER MÅ IKKE KOPIERES!

Etiske krystaller? Krystalsælgernes nye store FUP-nummer, du IKKE skal hoppe på!

’Etisk minede krystaller’ lyder jo helt fantastisk! Her skulle krystallerne angiveligt være minet med respekt for miljøet, arbejdsforhold og -vilkår, menneskerettigheder, og sikre at pengene du betaler, havner i de rigtige lommer.

Så når en krystalsælger skriver, at de krystaller der sælges er Etisk minet, endda med en henvisning til en organisation, er alt vel i skønneste orden.

Eller er det nu også dét?

Hjerteligt velkommen til den mest uhyggelige bag-side af krystalsælgerverdenen. Hvis du troede, at falske krystaller eller farvede krystaller var den mørke side af krystalbranchen, så er det intet i forhold til de ’Etiske krystaller’.

Lad starte med at sige at jeg her vil referere til en krystalsælger, som eksempel, der angiveligt sælger etiske krystaller. Jeg vil ALTID holde navne såvel som butikker m.m. anonyme. Alt jeg deler er viden og information til dig som forbruger. Så selv hvis du ved hvem jeg taler om, vil jeg bede dig respektere anonymiteten og den persons ret til at drive sin forretning – etisk eller ej, så er det ikke op til hverken mig eller dig at dømme.

Etisk minet krystaller eller?

Jeg får ofte forespørgsler omhandlende de etisk minet krystaller, og jeg skal nok uddybe mit udvalg af leverandører senere. Der er utrolig mange detaljer omkring handlen af krystaller, som jeg ikke har med her i denne blog. Jeg vil give dig de vigtigste informationer, så du kender pointerne.

Det startede egentlig med at nogle af mine følgere på Instagram spurgte ind til en ny dansk krystalsælger, der angiveligt sælger etiske krystaller. Nu er jeg jo ikke ligefrem ny i branchen, så jeg vidste godt, at det lød lidt for godt til at være sandt. Uden at gå i detaljer, så kan det sagtens være at krystalsælgeren faktisk sælger nogle Etisk minede og fairtrade krystaller – men jeg garanterer dig, at med det brede udvalg af forskellige krystaller, hun sælger, så er de IKKE alle Etisk minet. Det er umuligt! Og da slet ikke til så lave priser (hvilket er ganske gennemsnitlige priser).

I call bullshit!

For hvis de alle var etisk minede krystaller vil du eksempelvis ikke kunne finde Lapis Lazuli. Det anslås at Taliban (ja, dén Taliban) tjener op mod 20 millioner om måneden på minedrift af Lapis Lazuli i Afghanistan, hvor det meste af verdens Lapis Lazuli kommer fra. At importere fra andre steder, især Etisk minede, betyder utroligt højere priser, og de priser matcher ikke med dem, der oplyst på hjemmesiden.

Eller hvad med Selenit (Satin Spar) fra Marokko? Nope, der ryger det ’etiske’ også ud med badevandet.

… og så er der børnearbejde-problematikken når der importeres krystaller fra lande uden lovgivning herom.

Der er så mange lande krystalsælgeren her skal styre udenom, som hendes udvalg af krystaller ikke stemmer overens med. Forskellen på udbuddet og priserne er et tydeligt tegn på, at alle krystallerne umuligt være ’etiske’. Så måske er det kun nogle få af krystalsælgerens krystaller, der etisk minede?

Og er det klassisk vildledning, ved at lade forbrugeren tro at det er alle krystaller der etisk minede, ved ikke at skrive hvilke krystaller det specifikt drejer sig om?

Til krystalsælgerens kredit, er der måske en anden mulighed. Nemlig at hun selv er blevet snydt.

Ja, nu bliver det rigtig grimt!

Etiske krystaller og sten – det store fupnummer

Lad mig starte med at forklare hvad etisk minede krystaller egentlig betyder. Langt hen ad vejen er det dét samme som hos Diamanter, nemlig at dels arbejdssikkerhedslove, miljøhensyn og sporing af krystallerne er 100 % bekræftede – fra minen til forbrugeren.

Men måske husker du også Diamant-verificeringsskandalen for et par år siden? Her viste det sig at langt de fleste Diamant-certificeringer var lige til at kyle i skraldespanden, da du vitterligt kunne købe dem online - endda af en autoriseret Diamant-juveler.

Korruption er et kæmpe problem, også i krystalbranchen.

For der er, i min optik, INGEN internationale uafhængige organisationer, der kontrollerer minedriften af krystaller! Ingen! Der er næsten ingen fælles og international lovgivning eller vejledning, og i mange af de problematiske lande bliver disse alligevel ikke overholdt.

Der er til gengæld en del private organisationer, hvis ’etik’-certificeringer og godkendelser angiveligt koster pænt mange penge. Penge som de fleste mineejere ikke kan eller vil betale. Efter min mening har ingen af disse private organisationer nogen reel, valid eller gyldig autorisation. Jo, nogle er måske mere troværdige end andre, men uanset kræver det en del erfaring at vide hvem, der værd at stole på.

Lad mig give dig et lignende og mere hjemmeligt eksempel: i Danmark har vi en forening for krystalsælgere (den er lille og privat). Jeg kunne ikke drømme om at betale en eneste øre til denne forening – dels fordi (i al ydmyghed) er mine krystaller er mere værd og derfor er mine ’produkter’ bedre - fordi jeg er krystalhealer, og ikke krystalsælger - og fordi jeg ikke sælger falske og farvede krystaller, som de fleste krystalsælgere gør. Men tænk nu hvis den forening, ud af det blå, sagde at et medlemsskab hos dem, er det eneste rigtige, du som køber kan have tillid til, og at du kun skal handle ved deres godkendte medlemmer for at få ægte krystaller. Så ville det umiddelbart give ’troværdighed’ at være betale for at være medlem, selvom hele præmissen jo bare er opfundet. Kan du se det? For det er præcis dét der sker nogle steder i krystalbranchen.

Du og jeg kunne vitterligt også starte en ’Internationale krystalelskere for Etisk mining af krystaller.org’ og kræve penge for de certificeringer vi printer, uden at have set så meget som en eneste mine.

Glem ikke at krystalbranchen omsætter for flere billioner om året, og at der er penge i at have gode produkter. Derfor kan det, muligvis, lyde attraktivt at have en certificering af etisk minet krystaller. Det sælger. Problemet er, at certificeringen kan se utrolig troværdig ud, men i virkeligheden være det rene fup.

Hvem ville kunne se forskel?

I hvert fald ikke køberne.

Ansvarsfuld minedrift - JA TAK!!!

Nu kan det godt lyde som om at jeg mener, at alt er noget korrupt fup og er helt ude i hampen. Dét er det heldigvis ikke. Etisk minet krystaller er vigtigere end nogensinde, lige som miljøhensyn, fairtrade og bæredygtighed. Der er bare lang vej endnu i en benhård-branche.

Og jeg ved godt, at de ikke er nemt for krystalsælgerne at få aftaler med de små private miner i de lande, der har lovgivninger om minedrift. Et af de store problemer er, at de små miner simpelthen ikke kan levere i de mængder der er behov for (eller til tiden for den sags skyld … ja, jeg taler af erfaring =)) Jeg har aldrig ret mange af hvert Energiarmbånd, da jeg bare ikke kan få mere end virkelig små mængder. Det kræver altså utrolig god tid at bygge relationer og tillid for de private leverandører. Og den ’investering’ og sikkerhed det giver, har krystalsælgerne sjældent adgang eller tålmodighed til.

De driver jo trods alt en forretning.

Så hvad gør du nu ….

Som køber er der så mange ting du kan gøre, der faktisk gør en forskel i krystalbranchen. Start gerne med at undgå at købe de falske og farvede krystaller (her sparrer du virkelig miljøet for nogle trælse forureninger). Spørg gerne krystalsælgeren hvem deres importør er, og hvilke lande der importeres fra. Og selvfølgelig hvor den krystal du er interesseret i kommer fra. De er alle helt legitime spørgsmål.

Ja, det handler om tillid.

Tillid har intet med krystalsælgerens popularitet eller evne til at klistre deres logo på alting.

Hvis det bare var så nemt.

Så stil spørgsmål, vær åben omkring dine ønsker, tro mig – denne branche skal nok flytte sig, når efterspørgslen gør.

Men indtil da, er ansvaret for hvad der bliver købt kun mit og dit.

Energi & Lys

Anna

PS: Søger skønne Energiarmbånd af ægte og naturlige kvalitets-krystaller? Ja, så er det mig, der har ansvaret for at du får de mest kraftfulde krystaller kun fra de allerbedste steder, som jeg selv handler ved og kan stå 100% inde for. Hvis jeg ikke selv vil bruge dem, eller til mine børn, så finder du dem ikke her. Tjek min lille EnergiButik HER.

Anna Nordica - Midgårdsvej 1 - 8881 Thorsø - Cvr.: 35623043

betalingskort

mobilepay

Salgsbetingelser | Cookiepolitik | Privatlivspolitik | Kontakt Anna Nordica

 

Alle informationer givet om krystaller, ædelsten, Energiarmbånd og Energiarbejde,
herunder lignende produkter, der kategoriseres med termen 'Energi-xxx'™
henviser alle til alternative, spirituelle, personlige og/eller religiøse praksisser og overbevisninger.
Alle informationer, vejledninger m.m. der gives og følges, er på eget ansvar.
Dette hverken skal, kan eller må erstatte terapeutisk,
psykologisk eller lægelig hjælp. Så skulle juraen vist vøre på plads.

 

© Copyright og ophavsret - tekst og billeder må ikke kopieres!

Alle billeder og tekster skrevet af Anna Nordica er originale og må ikke kopieres.

Hvis du kopierer tekst og/eller billeder uden Anna Nordicas tilladelse eller kreditering,
vil du først modtage en advarsel, hvor efter du har 24 timer til at fjerne det kopierede.
Hvis dette mod forventning ikke sker, vil modtager du en faktura for teksten
og/eller billederne og en hilsen fra min advokat.

Anna Nordica støttermiljøvenlig pakning    Webshopmærket - logo