Så i dag vil jeg præsentere dig for hvad Opalit er, men også hvad den bestemt ikke er, og dens lange og interessante transformations-historie.
Hvad er Opalit?
Opalit er kendt som en krystal, hvis egenskaber og virkning ofte bliver beskrevet som en blanding af klar Kvarts (Bjergkrystal) og den hvide Agat. Nogle krystalsælgere påstår at Opalit findes og mines i både USA, Brasilien, Australien, Peru, Canada og så videre. Men faktum er, at Opalit IKKE er en krystal. Opalit en falsk krystal, som er menneskeskabt og bare er lavet af farvet glas!
Opalits egenskaber er, som krystalsælgerne beskriver dem, altså rent sælger-vrøvl, da glas IKKE kan have egenskaber og virkning, som ægte krystaller har. Dette er ikke til diskussion.
Men Opalit er stadig enormt spændende, som en falsk krystal, fordi dens historie afslører så utrolig meget om de falske krystaller.
Opalits betydning og historie
For at forstå hvorfor Opalit stadig bliver solgt i stor stil som en krystal, også hos danske krystalsælgere, er vi nødt til at kende dens lange historie.
Vi skal helt tilbage til starten af 1960’erne og i ’70’erne, hvor den hvide Opal blev rigtig populær. Den hvide Opal var samtidig relativ svær at skaffe, især i en god kvalitet med det fulde regnbue-farvespil. Priserne på de hvide Opaler var skyhøje, og blev kun højere af den stigende efterspørgsel. Det var vanvittigt! Især i smykker, så som i forlovelsesringe, stak Opal-markedet helt af, så de fleste slet ikke kunne følge med priserne.
Men …
Allerede den gang var der godt gang i produktionen af falske krystaller, især Turkis, og løsningen på den store efterspørgsel på den hvide Opal, blev den falske krystal ’Opalit’. Ja, Opalit fik simpelthen et navn, der skulle minde så meget om Opal som muligt, for at overbevise de uvidende købere. Selvom vi sagtens kan diskutere, hvorvidt den falske Opalit krystals farver overhovedet minder om den hvide Opals slangeskins indre, der reflekterer farverne, så lykkes det faktisk at overbevise rigtig mange. På få år var der Opalit overalt i de fleste lande. Det bedste var, at den var super billig at fremstille, og derfor også kostede en brøkdel af den hvide Opals pris.
En lille sidebemærkning: det var den hvide Opals højtid, som kun varede nogle relativt få år. Som en mode-trend forsvandt den stille og roligt igen, og markedet normaliserede sig. Det er en ganske normal udvikling, som fremkomsten af Opalit, egentlig ikke rigtig har noget at gøre med. Lige nu sker præcis det samme for Moldavit.
Opalits forvandling – det næste store kapitel i en falsk krystals historie
Tiden gik og Opalit hang ved, selvom den hvide Opal-trend for længst var ovre. Men uden den store opmærksomhed på den hvide Opal, som Opalit havde ligget i slipstrømmen af, forsvandt interessen også for Opalit.
Men så ramte 1980’erne og 90’erne. Det startede egentlig med Labradorit, der fik lidt af en optur i ’80’erne. En optur der senere blev afløst i popularitet af dens hvide søsterkrystal, Månestenen. Og tadaa, med Månestenes stigende popularitet og opmærksomhed fra køberne, kom Opalit frem igen …
Nu som en Månesten!
Selv i dag ser jeg særligt smykkevirksomheder, der stadig sælger Opalit som en Månesten. Med andre ord, så virkede Opalits nye forvandling til Månesten. Den blev både solgt som Månesten, Månestens Opalit og Månestens Opal. Og igen, på super kort tid, var Opalit tilbage for fuld styrke på markedet.
Dog skete det igen.
Månestens-trenden gik over ca. midt/slut 90’erne, der derimod bød på andre trends. Bland andet fik den gode klassiske Amatyst lidt vind igen … dog kun for en kort bemærkning. Og der kunne Opalit ikke være med.
Opalit – en falsk krystal bliver … en krystal?
Se, nu bliver det faktisk rigtig interessant. For i lang tid havde Opalit ingen andre ægte krystaller at læne sig op ad. Men samtidig havde Opalit allerede en lang historie på markedet, som de fleste købere i 00’erne jo ikke kendte til. Den havde bare altid været der, sammen med de andre krystaller. Så Opalit var kendt af køberne, selvom det var de færreste, der kendte dens rigtige historie.
Her sker der så endnu et skift for Opalit. Opalit blev nemlig en rigtig krystal i sin egen ret. Den var ikke længere en kopi af en anden krystal, men blev solgt som en ægte krystal, som alle andre. Opalit fik en betydning, egenskaber og virkning opfundet, og bum, så lå den der på lige fod med de ægte krystaller.
Præcis hvornår eller hvem der opfandt beskrivelserne af Opalit, er uvist. Men de spredte sig som en steppebrand.
Opalit blev ikke længere set som hverken en fattigmands-Opal eller en søster til Månestenen, og krystalsælgerne glemte belejligt, at fortælle at skidtet bare er glas.
Og så gik tiden … hvilket var det bedste der kunne ske for sælgerne, for langsomt og sikkert blev Opalit accepteret, endda populær, hos køberne.
Vildt, ik?
Opalit bliver stadig solgt i stor stil som en ægte krystal. Nogle krystalsælgere er dog begyndt at skrive at den er menneskeskabt, men uddyber sjældent at det bare er farvet glas du betaler overpris for. Ofte er beskrivelserne af Opalit skrevet så det stadig lyder som om, at det virkelig er en krystal, hvilket er misvisende og vildledende for dig, som køber.
Så lad mig slå fast:
Opalit er en FALSK krystal, og har intet med Energiarbejde med krystaller at gøre. Den har ingen værdi, udover pynt (hvis det endelig skulle være).
Husk, hvis du vil have ægte og naturlige krystaller, så pas rigtig godt på. Sælger din krystalsælger Opalit med en ’krystal’-beskrivelse, så er det virkelig en advarsel. Det giver dig nemlig et tydeligt heads-up på, at din krystalsælger ikke ved eller har sat sig nok ind i det, der sælges, til at vejlede dig korrekt.
Energi & Lys
Anna