Mincookies

Stenguiden
– sten- og krystalmineraler som kilde til liv

I Stenguiden vil jeg tage dig med på en rejse i sten- og krystalmineraler - helt tilbage til jordens begyndelse og frem til nu. Her vil jeg beskrive hvordan krystaller og sten kan have været afgørende i skabelsen af Jorden og vores eksistens.

(Stenguiden er dog ikke en guide i krystaller og sten – dem finder du i Krystalguiden)

Ja, det er i Stenguiden, vi tager videnskabs-brillerne på, og ser nærmere på, hvordan krystallerne har påvirket jordens historie.

I dag hersker der nemlig ingen tvivl om krystalmineralernes kemiske og fysiske anvendelser i vores moderne samfund. Tag eksempelvis udtræk af Molydæn fra Molydenit, som gør stål endnu stærkere, hvilket har givet os nogle af verdens højeste og stabile konstruktioner (såsom højhuse). Eller hvad med Kobolt som tilsættes i din mobiltelefons batteri, så det holder endnu længere? Eller Rubiner, som blev brugt i verdens første laser, og gav den velkendte røde laser-farve?

Nej, der ville hverken være radio, tv, computere, ure, mobiltelefoner, bygninger osv. uden mineraler.

Men ville der være liv?

De fleste kritikere siger, at krystal- og stenmineraler er livløse. Ja, intetsigende, og ikke ’kan noget’.

Men nu viser videnskaben en helt ny side af mineralerne og deres betydning.

Derfor vil jeg i Stenguiden præsentere dig for forskningen om den geologiske udvikling, der kan bevise et hemmeligt forhold mellem krystal- og stenmineraler og selve livet.

For at få den fulde forståelse af mineralernes betydning starter vores rejse for over 4 milliarder år tilbage i tiden, til jordens første fase – den Sorte Jord.

1. Den Sorte Jord

Selve dannelsen af Jorden sker efter store meteorit-kollisioner, der slynger den masse, som bliver til Jorden, ind i et kredsløb om solen. Her var jordens overflade flydende lava med aktive vulkaner, og flere tusinde grader varm. Men i det nye kredsløb begyndte Jorden at køle ned, hvilket gav os en af de første sorte sten, Basalt.

Men …

Da Jorden blev dannet havde den allerede den perfekte ’start-pakke’ med sig af 250 forskellige mineraler. Mineraler med kompositioner som Peridot. Disse mineraler dannede nye mineraler under det massive tryk under dannelsen af Jorden, hvilket over tid betød at jorden gik fra den Sorte fase til den grå.

Stenguiden - Lava

2. Den Grå fase

I den grå fase ser vi en ny udvikling fra de første 250 mineraler, der her dannede Granit (Kvarts og Feldspat). Jordens oveflade ændrede nemlig udseende igen, og den grå Granit blev fundamentet for vores kontinenter.

Bjergene i Yosemite National Park er et perfekt eksempel på den Granit, der dannet i den Grå fase.

Stenguiden - Grå fase

3. Den Blå fase

Et af de største videnskabelige mysterier er hvorfor og hvordan, der kom vand på jorden. Ved at undersøge den kemiske struktur i Zirkoner (ikke de smukke Zirkon-krystaller, men de sjældne Zirkon-ædelsten), kan Zirkonen fortælle om miljøet omkring den og de forhold den blev skabt under. Nogle af disse Zirkoner blev nemlig dannet blot 100 millioner år efter jordens dannelse, så de er som en tidskapsel af informationer om den tidlige jord.

Grunden til at Zirkonerne er så interessante, er at Zirkonerne slet ikke ville kunne dannes uden vand.

Derfor ved vi, at der må have været vand og have tidligt i Jordens udvikling, selvom Jorden var afkølet, men stadig varm.

Stenguiden - Blå fase

4. Den Røde fase

Den røde fase, som kom efter den blå, er lige så fascinerende! Her ser vi nemlig spor af tidligt liv, hvor mikrober i havet, der levede af solens energi og fotosyntese, præsenterer en helt ny gasform – ilt!
Havene i den tidlige Jord var fyldt med opløst jern, som reagerede med ilten, der fik jernet til at ruste og lave bundfald. Det er denne jern, eller rettere rust-rester, som har farvet de landskaber, du kan se i eksempelvis i Australien.

Ilten betød også en ny udvikling af mineraler. I dag har vi over 5000 forskellige registrerede mineraler, og hele 2/3 af dem blev dannet da ilten blev skabt af mikroberne.

Stenguiden - Rød fase

5. Den Hvide fase

Under den dramatiske istid ændrede Jorden sig igen, og nye kontinenter blev skabt. Næsten alt liv blev udslettet, men der var stadig aktive vulkaner. Det betød en stigende Co2 og dermed drivhuseffekt der til sidst smeltede isen. Nu var der lagt op til en helt ny Jord igen – en Jord med masser af planter og liv.

Stenguiden - hvid fase

6. Den Grønne fase

Den grønne fase startede for blot små 540 millioner år siden, hvor vi her ser en helt ny type mineraludvikling. Eksempelvis ser vi Trilobiten (det ældste dyr fundet i fossiler) som udvikler en beskyttende skal af calcium carbonat (hvilket er det samme kalkmineral som Pyramiderne er lavet af). Med andre ord ser vi nu liv danne mineraler, tænder og skjold, for at leve længere.

Jorden er stadig i den grønne fase, i den tid vi lever i, i dag.

Stenguiden - grøn fase

Denne korte gennemgang af jordens geologiske faser viser ikke kun hvordan Jorden har ændret sig, men også hvordan mineralerne, fra de første 250 til de nu ca. 5000, har spillet en helt særlig rolle for hvordan jorden og livet ser ud i dag.

Men præcis hvilken rolle har mineralerne haft i skabelsen af liv?

For at få svar på det, må vi spole tiden langt frem.

Stenguiden – fra den første teori til et liv med mineraler

I 1871 skrev Charles Darwin i et brev til en ven, at livets fødested måtte være i en varm, kemikalieholdig og lavvandet dam under solens stråler. Under disse betingelser ville molekyler kunne forbinde sig og skabe liv.

Ja, Darwin var virkelig langt forud sin tid.

For i 1950 lavede Stanley Miller, som forskede i tidligt liv på Jorden, et eksperiment der skulle efterligne atmosfæren, vandet og en energikilde, altså solen (her en elektrisk gnist). Disse 3 komponenter og deres samspil skulle vise starten på livet. Og ja, de organiske molekyler forbandt sig og dannede aminosyrer, som er livets byggesten. Aminosyrer danner proteiner, som er essentielt for dannelsen af væv (se Miller-Urey-eksperimentet for mere info).

Det lykkes altså!

Eksperimentet gav Darwin ret.

Livet måtte være skabt i en lavvandet dam med hjælp fra kemikalierne i vandet og solen.

Men …

24 år senere, på over 1 kilometers dybde under vandoverfladen, og dermed langt fra solens stråler, gjorde et hold forskere et utroligt fund, der ville ændre hele historien om skabelsen af liv.

For dér i det ekstreme miljø i mørket fandt de mineralholdige hydrotermiske kanaler (som er undervands vulkaner) med temperaturer på over 300 grader.

– og der var masser af liv!

Dér på havets bund blev der vendt op og ned på alt, hvad vi vidste om hvad, der skulle til for at skabe liv.

Her var der hverken ilt eller sol, men et enormt tryk på havbunden af vandet over kanalerne, hvor dyrene levede.

Derfor besluttede Robert M. Hazen (mineralog v. Carnegie Institution of Washington) at genskabe Miller-Urey-eksperimentet – men under et lige så ekstremt tryk, som blev skabt med trykbomber, og med samme miljø, uden sol eller ilt, som hos de hydrotermiske kanaler.

Men intet skete.

Hazen manglede ’gnisten’ – den del, der måtte kickstarte hele processen.

Hvad manglede han?

Et mineral-start-kit!

Og da mineralerne blev tilført skete der virkelig noget.

Mineralerne skabte den gnist, der gjorde at atomerne omdannede sig til nye organiske molekyler, herunder aminosyrer (igen, livets vigtige byggesten).

Starten og skabelsen af liv blev dermed forbundet til mineralerne.

Siden er der blevet forsket i mudder, eller rettere mineralholdig ler, hvor der er fundet mere komplekse molekyler, potentielt RNA, som er en mulig afgørende del af forstadiet til livets genetiske kode.

Spørgsmålet var nemlig, hvordan vi er kommet fra livets simple byggesten til de mere komplekse strukturer som levende organismer. Svaret ligger altså muligvis i leret, især i dets overflader, hvor kemien reagerer og forbinder sig.

Det er sådan, forskere nu er begyndt at forstå hvordan mineralerne har spillet en afgørende rolle for skabelsen af liv. Mineralerne har leveret både ingredienserne, overfladerne og gnisten til de vigtigste kemiske reaktioner, der har skabt liv.

Men hvordan kunne mineralerne overhovedet lave den livs-gnist, som fik Hazens forsøg til at virke?

For at kunne svare på det, må vi kigge nærmere på tre centrale og kraftfulde krystalegenskaber, hvis effekter netop giver, helt bogstavligt, en gnist.

Stenguiden - lyn

Videnskab og krystaller – hvordan kan mineralerne være ’gnisten’ til livet?

Der kan være hele tre forklaringer på, hvordan mineralerne kunne være gnisten til livet. Disse forklaringer forbinder sig til nogle helt særlige krystalegenskaber, eller rettere, effekten af disse egenskaber. Hver af disse effekter kan nemlig muligvis forklare, hvordan gnisten er opstået. Men først skal vi lige definere, hvad gnisten er. Gnisten kan her ses som en kraft - en energikilde, der kan have en elektrisk ladning. Både i Dawins teori og i Miller-Ureys forsøg var der netop en energikilde. I Dawins teori var solen energikilden (læs mere om eks. solarkonstanten), og i Miller-Urey var energien skabt af en elektrisk gnist. Men i Hazens forsøg var mineralerne gnisten. Derfor vil jeg her præsentere dig for effekter, skabt af krystaller, der kan udgøre den energikilde, som kunne være gnisten til livet.

Den Piezoelektriske effekt

Den Piezoelektriske effekt er en naturlig egenskab hos flere krystaller, hvor krystallen under pres skaber en elektrisk spænding (det vi måler som volt), der kan måles i krystallens overflade. Disse krystaller vil altså producere en målbar energi, når deres krystalgitter enten bliver klemt eller presset. En Kvarts på 1 cm. vil med denne effekt kunne levere op til 12 kilovolt, hvis den påvirkes af nok kraft.

Den Piezoelektriske effekt ses hos alle Kvarts-typer, herunder Rosakvarts, Citrin, Ametyst og Agater, såvel som i Turmalin og Topas.

Den Pyroelektriske effekt

Den Pyroelektriske effekt er den anden effekt, der kan være energikilden til gnisten. Denne effekt omhandler nemlig krystallernes evne til at skabe volt, når krystallen bliver opvarmet eller afkølet. Ved at enten opvarme eller afkøle krystallen ændrer krystallens atomer sig nok til at skabe en elektrisk ladning over hele krystallen. Effekten er dog midlertidig, men nok til at potentielt være en energikilde.

Den Pyroelektriske effekt ses i Kvarts (igen) og i Turmalin.

Triboluminescens

Triboluminsecens har jeg taget med her fordi videnskaben stadig ikke kan forklare effekten. Her producerer krystaller nemlig lys, når krystallens kemiske struktur brydes, rives fra hinanden, kradses, knuses eller gnides mod hinanden. Lyset er ikke kun en energi eller en effekt på overfladen af krystallen, som en gnist, men også inde i selve krystallen.

Krystaller med denne effekt er Kvarts, Diamanter og Fluorit.

Opdagelsen af Triboluminscens er i dag krediteret til Uncompahgre Ute-folket, en stamme af oprindelige folk fra Colorado i Amerika. De lavede nemlig særlige rangler med Kvarts-krystaller, som de hentede fra bjergende i Utah og Colorado. Under ceremonier blev disse rangler brugt til at skabe lys i mørket med hjælp fra krystallerne.

Alle disse tre effekters eksistens og egenskaber er veldokumenterede, selvom videnskaben altså har et lille problem med at forklare Triboluminescens. Hvorvidt det er en eller flere af disse effekter, som er livs-gnisten, vides dog ikke med sikkerhed. Det er dog muligt, da krystallernes egenskaber og effekter netop skaber en direkte forbindelse mellem mineralerne og den naturlige energi, som kan have skabt gnisten til livet.

Med andre ord, ingen ved med sikkerhed hvordan livet er opstået, men der er masser af teorier – og i denne er mineralerne afgørende for skabelsen af liv.

Stenguiden

Stenguiden – pseudovidenskab, spiritualitet og krystaller

Der er en ting, der lige skal slås fast – krystalhealing og energiarbejde med krystaller, herunder beskrivelser af krystallers metafysiske egenskaber bliver anset som pseudovidenskab. Når det så er sagt, så er der flere videnskabelige studier, hvor brugen af krystaller indgår.

Tag eksempelvis et ældre studie af behandling af depression*. Studiet blev fortaget af C. Norman Shealy, M.D., Ph.D. – Roger K. Cady, M.D., Diane Culver Veehoff, R.N., M.S.W., Ph.D., Richard H. Cox, Ph.D., mfl. (ja, jeg har skrevet en del af forskerne her, så kan du selv Google dem).

Studiet gik ud på at 41 patienter med kronisk og alvorlig depression, som ikke havde gavn af traditionel medicin, arbejdede i en periode på 44 timer med forskellige ikke-videnskabelige
tilgange til depressionsbehandling. En af metoderne var arbejde med Kvartskrystaller eller glas (som kontrol).

Det banebrydende resultat var at 70% af de patienter, der i testperioden arbejde med kvarts stadig var i stigende, positiv bedring. Dette blev målt ved 3-månederskontrollen efter testperioden. 31,5% af dem der kun arbejdede med glas oplevede ingen forbedring. Disse forskelle er statistisk set ganske signifikante, da de netop viste, at effekten af arbejdet med en personligt programmeret Kvartskrystal var markant højere end placeboeffekten (som ses ved arbejdet med glas).

Ja, wow!

På mange måder, bekræfter dette studie dét, som krystalhealere har vidst i årehundreder – Kvarts er en kraftfuld mesterhealer. Den har ikke blot en spirituel eller metafysisk-egenskab, men en healende egenskab, der også kom til udtryk i denne undersøgelse.

Stenguiden

Min pointe med denne Stenguide er simpel: vi må ikke underkende mineralernes betydning eller indflydelse på vores liv.

Særligt Kvarts (SiO2) er en af de kraftfulde mineraler, der har formet Jorden fra den tidlige Jord, og hvis effekter muligvis også haft indflydelse på starten af livet. I dag ved vi at ca. 12% af Jordens overflade er Kvarts, og at vores fysiske krop har hele 7% silica (Si), som er med til at vedligeholde normale funktioner i knogler, væv og hud – dét som er med til at gøre os til mennesker.

Måske skylder vi derfor mineralerne både vores liv og evolution. Selvom vi mennesker i videnskaben har opdelt dyr og mineraler for sig, er liv og mineraler i naturen tydeligt afhængige af hinanden og sammenflettede.

Ja, uden mineralerne havde vi hverken tænder, knogler eller den Jord vi lever på i dag.

Apropos evolution, så husker du måske det mineral-start-kit, som jorden havde da den Sorte jord blev dannet? Dette start-kit var dog allerede en udvikling af mængden mineraler.

Lad mig derfor kort gennemgå mineral-evolutionen:

Før Jordens formation i solsystemet var der i det ydre rum kun ca. 12 forskellige mineraler.

Da Jorden blev dannet var der 250 mineraler i start-kittet.

I 2008 var der 4300 registrerede mineraler.

Og i november 2018 var antallet af mineraler hele 5413.

Det er ikke fordi vi mennesker er blevet bedre til at finde mineralerne, men der derimod tale om en evolution af mineraler, der er i konstant udvikling. Det betyder også at vores jord stadig udvikler sig mod den næste fase fra den grønne fase, som vi er i nu.

Mennesket og krystallerne

Det er allerede dokumenteret at vi som mennesker har brugt krystaller til forskellige formål siden gammel tid. Der er dog én helt særlig interessant opdagelse om krystaller og mennesket.

I 2008 blev verdens ældste krystalarmbånd fundet i Sibirien. Krystalarmbåndet, der er lavet af Chlorit, er over 40.000 år gammel. Krystalarmbåndet blev båret af en uddød art af mennesket (Homo Altaiensis), som genetisk var forskellig fra neandertalerne og det moderne menneske.

Det betyder at selv de tidligste arter af mennesket ikke bare havde krystaller, men også brugte dem som smykker.

Det interessante er også, at krystallen i krystalarmbåndet slet ikke fandtes i det område af Sibirien, men først ville kunne findes over 200 km. derfra. Derfor mener Sibiriske museumsdirektør for Historie og Kultur, Irena Salnikova, også, at krystalarmbåndet måtte have været båret af en højtrangerende kvinde, da det dengang kun var kvinder af høj status, der bar krystalarmbånd. Disse smykker havde allerede dengang vigtige, værdifulde og magiske betydninger.

Ja, selvfølgelig skulle jeg have en reference til Energiarmbånd i Stenguiden.

Og dér var den så!

Når alt dette er sagt …

Så har mennesket gennem tiden brugt krystaller og sten til vidt forskellige formål, herunder også i spirituelle praksisser. Selv for de første arter af mennesket har krystaller haft en betydning. Til nu, hvor vi ser flere interessere sig for krystallernes metafysiske betydninger og beskrivelser. Netop de mange beskrivelser af krystallernes virkninger og betydninger er sket ved overleveringer og nedarvede beretninger gennem århundrede. Disse fortællinger og kundskaber er altså gået i arv fra de tidligere generationer, ofte fra mødre til døtre, som på den måde er blevet indviede i krystallernes hemmeligheder og praksisser.

Det interessante er, at langt de fleste af disse overleveringer fra gammel tid, om krystallernes virkninger og betydninger, er nogenlunde enslydende over hele verden - lige fra Kina, Egypten, USA, Skandinavien, Rusland og til resten af verden.

Det er nemlig ikke et tilfældigt sammenfald, at mennesker på tværs af lande og grænser, har haft de samme oplevelser med krystallerne – det er en arv, som vi deler.

Stenguiden

Stenguidens guide: en efternote

Her i Stenguiden har jeg ville undersøge hvordan krystal- og stenmineraler har påvirket Jorden – ikke kun dens historie og udseende, men også selve livet på Jorden. Det interessante er nemlig, at ud af alle de kendte planeter, er der ingen andre end Jorden med samme mineralrigdom, der udvikler sig med samme hastighed. Jorden er stadig den eneste kendte planet med ilt og liv.

Dog har jeg ikke her i Stenguiden beskrevet forholdet mellem krystallernes udvikling og de egenskaber vi arbejder med i Energiarbejde. Der er nemlig en sammenhæng, som jeg måske vil beskrive senere i KrystalGuiden.

Så her stopper vores rejse, i nutiden, hvor krystal- og stenmineralernes udvikling både har fysiske, teknologiske og, ja, spirituelle betydninger for os mennesker. 

Referencer og ressourcer

Hvis du vil vide mere om mineralernes betydning for livet på jorden, kan jeg anbefale at læse Robert Miller Hazen, Carnegie Institution of Washington, Minerals and Evolution (der findes en del af det på nettet). Du kan også med fordel dykke ned i John Vallys, fra University of Wisconson-Madison, arbejde og forskning. Du kan også læse mere om Stanley-Urey eksperimentet på den danske Wikipedia (det er lidt nemmere og mere tilgængelig læsning).

Vil du læse mere om krystaller og stens metafysiske betydninger, så finder du Krystalguiden her.

 

*Her refereres til et studie, hvilket på ingen måde er en opfordring til at behandle psykiske eller fysiske sygdomme med krystaller. Opsøg altid passende lægelig og terapeutisk hjælp, hvis der er behov.

Har du et spørgsmål eller vil du vide mere om krystaller, sten eller Energiarmbånd?

Så er du selvfølgelig velkommen til at kontakte mig.

Skriv en besked lige her

Skal udfyldes!
Skal udfyldes!

Anna Nordica - Midgårdsvej 1 - 8881 Thorsø - Cvr.: 35623043

betalingskort

mobilepay

Salgsbetingelser | Cookiepolitik | Privatlivspolitik | Kontakt Anna Nordica

 

Alle informationer givet om krystaller, ædelsten, Energiarmbånd og Energiarbejde,
herunder lignende produkter, der kategoriseres med termen 'Energi-xxx'™
henviser alle til alternative, spirituelle, personlige og/eller religiøse praksisser og overbevisninger.
Alle informationer, vejledninger m.m. der gives og følges, er på eget ansvar.
Dette hverken skal, kan eller må erstatte terapeutisk,
psykologisk eller lægelig hjælp. Så skulle juraen vist vøre på plads.

 

© Copyright og ophavsret - tekst og billeder må ikke kopieres!

Alle billeder og tekster skrevet af Anna Nordica er originale og må ikke kopieres.

Hvis du kopierer tekst og/eller billeder uden Anna Nordicas tilladelse eller kreditering,
vil du først modtage en advarsel, hvor efter du har 24 timer til at fjerne det kopierede.
Hvis dette mod forventning ikke sker, vil modtager du en faktura for teksten
og/eller billederne og en hilsen fra min advokat.

Anna Nordica støttermiljøvenlig pakning    Webshopmærket - logo